Den siste olje cover only

Den siste olje

Av Aslak Berge

Over seks tiår fylte glinsende fett fra hundretusenvis av hval råstoffbehov til multinasjonale konserners margarin- og såpeprodukter. Hoffleverandørene var norske hvalfangere. Fra spekkjelene like etter århundreskiftet ble fyrt opp på Sør-Georgia til det flytende kokeriet Kosmos IV ankret opp i Sandefjord på slutten av 1960-tallet, skulle hvalfangst dominere og forme utviklingen av finansmarked, konsumvarer og kapitalisme i Norge. Dette er en fortelling om eksplosivt voksende rikdom og merkevarebygging, men også en biologisk tragedie. Et nådeløst møte mellom jordens største dyr, effektiv fangsteknologi og konsumindustri. Dette er en flerfasettert historie om et kapitalfattig lands industrialisering, skattesky redere og multinasjonale fettkjemper, men også om ubegrensede offer og tap. Om norsk polarimperialisme og globalt salg utfordret av stormakter og skiftende konjunkturer. Dette er historien om "Den siste olje".

Les mer
Opp som en bjorn cover only

Opp som en bjørn

Av Aslak Berge

I 1992 kjøpte tre ansatte i Kredittkassen en del av bankens satsing på havbruk for 2,6 millioner kroner. Fra et loft over en Cubus-butikk ble et industrieventyr utviklet. På åtte år skulle foretaket stige til en verdi av over ti milliarder kroner. Selskapet het Pan Fish, og skulle bli en av norgeshistoriens største aksjebobler.

Historien om Pan Fish er en beretning om vekst og fall uten sidestykke i norsk fiskeri- og havbrukshistorie.

Les mer
En bryggesjauers bekjennelser cover only

En bryggesjauers bekjennelser

Av Aslak Berge

Elitisk. Macho. Konkurranseorientert opp mot det maniske. Navlebeskuende. Shoppingorientert. Glamour og jet set. Champagne og trøfler. Raske penger og raske biler.
En glanset innpakning.
Baksiden er blodslit, utbrenthet, spisse albuer, skjulte agendaer, trusler og løgner. Et godt betalende marked hvor alt kan kjøpes: Venner, integritet og sannhet.
Velkommen til Aker Brygge. "En bryggesjauers bekjennelser" tar leseren med til innsiden av meglerbransjen. På en miljøvandring i våre nære økonomiske historie. Til en virkelighet langt fra slik vi ønsker den burde være.

Les mer
Salmon fever cover only

Salmon Fever

Av Aslak Berge

In 1992, three former employees at Christiania Bank purchased the bank's fish farming division for $368,000. Eight years later, the company was worth $1.2 billion. The company's name was Pan Fish. This is the story of an unparalleled rise and fall in the international seafood industry.

Les mer

Om forfatteren

Aslak Berge er publisher i de to nettavisene iLaks.no og SalmonBusiness.com. Han har tidligere fartstid blant annet som aksjeanalytiker i meglerhuset First Securities. Berge er utdannet siviløkonom, og har tidligere gitt ut bøkene “Opp som en bjørn – historien om Pan Fish” og «En bryggesjauers bekjennelser».

Om forlaget

Octavian Forlag ble etablert i 2004 i forbindelse med utgivelsen av boken “Opp som en bjørn – Historien om Pan Fish”. Året etter ble en noe forlenget og oppdatert utgave av “Opp som en bjørn” utgitt på engelsk, under tittelen “Salmon Fever”. “En bryggesjauers bekjennelser” ble utgitt i 2011. «Den siste olje» ble lansert høsten 2019.

Alle titlene kan kjøpes ved å kontakte forlaget.